maandag 8 oktober 2012

Bezwaar tegen voorgenomen pilot als onderdeel van ontwerp-agenda GROEN



Geacht college,

De stichting “Vrienden van het Oostzanerveld” maakt bezwaar tegen uw in de ontwerp-agenda GROEN aangegeven voornemen tot het starten van een pilot “Beheerarme Natuur” in het Oostzanerveld.

Onze stichting heeft als doelstelling: “Het behoud van: de cultuurhistorische waarde (het open veenweidegebied), het agrarisch gebruik, de vitrine functie, het natuurbeheer, alsmede het toerisme en gebruik door omwonenden”.

Het Oostzanerveld heeft een aantal belangrijke functies als onder andere:

  • Groene long; contramal en buffer in een stedelijk gebied (onderdeel van het Metropolitane Landschap).
  • Komende vanuit zuidelijke richting via de Coentunnel, is het Oostzanerveld het eerste stuk cultuurlandschap dat men ontmoet; het is een vitrine voor een kenmerkend deel van Laag Holland.
  • Verbindingszone in het kader van de Ecologische Hoofdstructuur.
  • Aantrekkelijk waterrecreatiegebied zowel in de zomer als in de winter.
  • Waterbergingsgebied.
  • Agrarisch gebied; het Oostzanerveld wordt voor het merendeel nog steeds beheerd door boeren. Een,weliswaar beperkt, aantal boeren en een loonbedrijf verkrijgen hun inkomsten uit dit gebied.
  • Een belangrijk weidevogelgebied in NW Europa.
  • Open gebied.

Uw voornemen tot het starten van een pilot “Beheerarme Natuur” zal de aanzet zijn tot onomkeerbare veranderingen in het gebied, zodanig dat een aantal van de bovengenoemde functies volledig verloren zal gaan.

Op basis van ervaringen in het gebied kunnen wij stellen dat uw idee om het gebied open te houden door eens in de vijf tot tien jaar struiken en bomen te laten kappen niet realistisch is. Bij een dergelijk beheer zal zelfs in een kortere periode zoveel opslag van riet, struiken en bomen ontstaan dat verwijderen ervan veel geld zal gaan kosten. Het gebied zal zich veranderen in een ontoegankelijk dicht moerasbos waarbij de openheid, de agrarische functie, de weidevogels, de recreatieve functie en het cultuurlandschap verloren zullen gaan. Kortom een gebied dat wellicht de kwalificatie natuur verdient, maar een gebied zonder andere waarden.
  
Onze stichting is zich bewust van het feit dat het Oostzanerveld een complex en kwetsbaar gebied is waar zich (natuurlijke) processen voltrekken die beheer in de tijd bemoeilijken. Nochtans durven wij op grond van ervaringen en overleg met diverse partijen te stellen, dat het behoud van het Oostzanerveld als open cultuurlandschap met alle eerder genoemde functies, nog vele decennia mogelijk zal zijn. De nog aanwezige boeren en hun opvolgers zijn in dat verband cruciale factoren; zij zijn het die het gebied inclusief de natuurwaarden efficiënt kunnen beheren.
In de afgelopen anderhalf jaar heeft onze stichting zich met dat doel voor ogen vooral geconcentreerd op overleg met veel betrokken instanties als: de gemeente Oostzaan, Staatsbosbeheer, de boeren, DLG, de Vogelbeschermingswacht, Natuurverenigingen e.d.

Uit die overlegsituaties is bij alle partijen bereidheid gebleken zich voor een open Oostzanerveld in te zetten. Met name een aantal boeren werd hierdoor geënthousiasmeerd . Eind 2011, begin 2012 is een nieuwe potstal in het Noordoostelijke deel van het Oostzanerveld gerealiseerd. Van daaruit zal zo’n 120 ha. gebied door een jonge boer worden beheerd. Inmiddels ligt er bij de gemeente Oostzaan een voorstel, eveneens van een jonge boer, voor de bouw van een potstal in het zuidelijke deel van het gebied.

De gemeente Oostzaan heeft recent een voorontwerp bestemmingsplan voor het Buitengebied opgesteld en aan de inwoners voorgelegd . In dat plan wordt uitgegaan van handhaven van de huidige functies en de openheid van het gebied. Tevens wordt (planologische) ruimte gecreëerd voor een beperkt aantal potstallen die kunnen bijdragen aan de efficiency van de bedrijfsvoering van de boeren.

De aankondiging in de media van uw voornemen tot het starten van de eerder genoemde pilot heeft in de gemeente veel onrust veroorzaakt en frustreert het constructieve proces dat  vanuit het gebied zelf is geïnitieerd.

Wij verzoeken u nadrukkelijk om af te zien van het voornemen de pilot “Beheerarme Natuur” in het Oostzanerveld te starten en met de betrokken partijen in het gebied in overleg te gaan over het optimaliseren van het gebiedsbeheer door de boeren.
Uiteraard zijn wij indien gewenst graag bereid om ons standpunt nader toe te lichten en zullen wij ons ook met u willen blijven inzetten voor het behoud van het Oostzanerveld als open cultuurlandschap.

Hoogachtend,

Het bestuur van de stichting “Vrienden van het Oostzanerveld”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten