maandag 1 oktober 2012

Agenda Groen Gedeputeerde Staten

Nieuwe Agenda Groen

Als gevolg van de decentralisatie van het natuur-, recreatie- en landschapsbeleid en de rijksbezuinigingen hebben Gedeputeerde Staten (GS) op 18 september 2012 een nieuwe Agenda Groen vastgesteld. Naar verwachting stellen Provinciale Staten (PS) de definitieve agenda in december vast.

Een belangrijk onderdeel van het nieuwe provinciale groenbeleid is dat de Ecologische Hoofdstructuur voltooid wordt. Ondanks de rijksbezuinigingen op natuur blijft de provincie investeren in natuur- en recreatiegebieden en stelt zij hiervoor per jaar ongeveer € 16 miljoen extra beschikbaar. Om het beheer betaalbaar te houden, wordt het beleid wel op onderdelen versoberd. Ook start de provincie een aantal pilots om private financiering van groene gebieden aan te boren en om het natuurbeheer goedkoper uit te voeren.

De provincie wil blijven investeren in groen op de kaart, maar kan niet in het gat van het Rijk springen. Minder geld betekent dat we keuzes moeten maken en naar nieuwe oplossingen moeten zoeken, samen met onze partners. Input van de groenpartners is dan ook gebruikt voor het opstellen van de nieuwe Agenda Groen. Aan de hand van die agenda kan de provincie meer duidelijkheid geven over welke projecten in het landelijk gebied alsnog kunnen doorgaan, al dan niet in aangepaste vorm.

Op basis van de definitieve agenda Groen stelt de provincie straks jaarlijks een Provinciaal Groenprogramma (PG) op, waarin staat aangegeven welke projecten op provinciale steun kunnen rekenen. Het eerste PG verschijnt begin 2013. Daarmee komt dan eindelijk een einde aan de onzekerheid waarin de alle partijen die actief zijn in het landelijk gebied sinds oktober 2010 verkeren, als gevolg van de brief van staatssecretaris Bleker waarin hij provincies verbood nog rijksgeld voor het landelijk gebied uit te geven.

De ontwerp-agenda Groen is hieronder te downloaden. Tot en met 15 oktober kan iedereen reageren op de ontwerp-agenda. Op 18 oktober bespreekt de Statencommissie Ruimte & Milieu de ontwerp-agenda. Naar verwachting stellen Gedeputeerde Staten de definitieve agenda vervolgens in november vast en kunnen Provinciale Staten er in december over besluiten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gerben Biermann, 023 514 3805, of biermanng@noord-holland.nl.

Het bestand is moeilijk te vinden, dit is de link:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten