maandag 18 juli 2011

Gesprek met wethouder Casper Stevens en ambtenaar Alfred Warmenhoven

Beste allemaal,
Vanochtend heb ik een gesprek gehad met wethouder Casper Stevens en ambtenaar Alfred Warmenhoven. Het gesprek had als doel om het overleg van Stevens met de regio-directeur van Staatsbosbeheer op 10 augustus voor te bereiden. Belangrijke aandachtspunten die ik Stevens heb meegegeven voor dat overleg zijn:
  • openheid verlangen van SBB over hun visie en beleid voor het Oostzanerveld
  • het huidige door SBB uitgevoerde beleid is een soort struisvogelpolitiek waarbij voorbij gegaan wordt aan de consequenties die nu al, maar over een paar jaar in alle hevigheid zichtbaar zullen worden.
  • openheid verlangen van SBB over hun budget en bestedingen in het Oostzanerveld
  • de nieuwe regio-directeur van SBB, mevr. ir. Annemiek Roessen uitnodigen voor een bezoek aan het gebied en een open discussie met ons.
Verder hebben wij gesproken over DLG en over de door die dienst in opdracht van de stuurgroep op te stellen notitie. Die notitie moet mede gebaseerd zijn op de gesprekken die in 2010 met boeren uit het gebied zijn gevoerd. Het blijkt dat deze notitie door allerlei omstandigheden met ruim een half jaar is vertraagd, maar dat deze nu eind augustus in concept verwacht mag worden.
Alfred Warmenhoven , die tevens secretaris is van de stuurgroep zal in september een vergadering van de stuurgroep beleggen . Hij zal adviseren dat onze stichting i.o. ook een uitnodiging krijgt om bij die vergadering aanwezig te zijn en inbreng te hebben. Als datum is voorlopig 16 september bepaald.

Verder is er gesproken over het in voorbereiding zijnde nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied. Er ligt nu een Concept-Visienota Buitengebied Oostzaan, die na vaststelling , de basis moet gaan vormen voor het nieuwe bestemmingsplan. In die concept-visienota die ik heb ingezien worden naar mijn mening enkele belangrijke uitspraken gedaan zoals :

onder 2.1.   "De gemeente Oostzaan zet zich in om de huidige natuurwaarden ( flora en fauna ) en landschapswaarden ( zoals het behoud van doorzichten tussen de lintbebouwing, behoud en versterken van de openheid ) te beschermen en de vermoerassing, bebossing, verruiging en/of verrommeling van het gebeid ( met name het Oostzanerveld ) tegen te gaan. De natuur en landschapswaaarden kunnen behouden blijven door beheer en ontwikkeling mogelijk te maken in het bestemmingsplan. Behoud van waterkwaliteit en kwantiteit is de verantwoordelijkheid van het waterschap Hollands Noorderkwartier ".

onder 2.2   "De gemeente Oostzaan zet zich in om de landbouwfunctie in het gebied te behouden en de resterende agrarische bedrijven voldoende ontwikkelingsmogelijkheden te bieden en passend binnen het geldend beleid ( vitaal platteland, multifunctionele landbouw, nevenactiviteiten en functieverandering ). De landbouwkundige functie is basisvoorwaarde voor behoud van natuurlijke, landschappelijke en cultuurhistorische waarden van het plangebied Oostzanerveld en Twiske. Verder wordt gestreefd naar het waarborgen van een duurzaam beheer van gronden, afgestemd op de ecologische, landschappelijke en recreatieve waarden van het gebied. Waar mogelijk binnen deze kaders ruimte bieden voor incidentele uitbreiding(en) of nieuwvestiging, al dan niet binnenplans. Dit geldt ook voor potstallen.

Hoewel Warmenhoven inmiddels de voorzitter van de stuurgroep de heer G.Teders heeft ingelicht over onze initiatieven heb ik  aangegeven hem, overeenkomstig onze afspraak, zelf te zullen benaderen.

Zodra er verder iets te melden is zal ik dat doen.
-- 
Vriendelijke groeten, 


Gert Dral

Geen opmerkingen:

Een reactie posten